Drenaj Uygulaması

drenaj nasıl yapılır
 

Drenaj Uygulaması Nasıl Yapılır

Drenaj uygulaması nasıl yapılır? Membranlı drenaj uygulaması nasil yapılır? Sürme temel yalıtımı nasıl yapılır? Uygulamalarda nelere dikkat edilmeli!

Drenaj uygulaması yapılacak binada temel özelliğine göre değişkenlik göstermektedir. Bir binada drenaj yapılmasındaki temel sebep binanın toprak altındaki kalan kısımlarında ya terleme seklinde su alma vardır ya da ciddi anlamda su alma yaşanıyordur, drenajdaki temel amaç binanın toprak ile bağlantısını kesmektir bunun için iki yöntem izlenir membranlı yalıtım ya da sürme yalıtım, ilk aşama olarak binanın 2 ve 3 cephesi 1 metre genişlikte kazılarak radya temel pabucu temel seviyesine ulaşılır, radya temel seviyesinden toprak üstü 30cmlik kısma kadar duvar komple temizlenir, temizlenen duvarda sıva beton dökülmeleri varsa tamiratları yapılır.

Membranlı Yalıtım


Duvar yüzeyine radya temel alt kısmında toprak üstü 30 cm kısma kadar likit membran astarı sürülür yüzey kuruduktan sonra en düşük net pp300 membran uygulaması yapılır, membran uygulaması toprak üstü 30 cm kısımdan başlayıp temel pabucu yan kısımlarına kadar ısıtılarak yapıştırılır, membran üzerine 3cm XPS strafor uygulaması yapılarak temel duvarları ısı yalıtımı sağlanır, strafor üzerine drenaj levhası koyularak strafor arasına toprak kök bitki ağaç kökleri gelmesi engeller, sonra temel duvarlarına gelen suyun aktarılma kısmı başlar bina etrafında biriken her zaman sorun teşkil eder bu suyun drenaj borusu (körüklü ve gözenekli borudur) ile binadan uzaklaştırılması gerçekleştirilir. 

Drenaj borusunun temel duvarına değil radya temel yan duvarı uygulanması gerekmektedir, rayda temel yan duvarı 5 cm mıcır dökülür mıcır üzerine en az iki cephe eksiz şekilde drenaj borusu (120 veya 150lik) döşenir boru keçe ile sarılarak toprakların gözenekleri kapatması engellenir üzerine tekrar 10 cm mıcır dökülür, boru bina iki ayrı noktasından en az binadan 2 metre uzaklıkta temel seviyesinden 1 -1,5 metre aşağıda olacak şekilde açılan kuyulara yönlendirilir, bu binanın iki kısmına da aynı şekilde uygulanır. 

Kuyular 65-85’lik künklerle yapılası topraktan 20-30cm üstte, temelden 1-2 metre derin olması gerekir. Kuyu içerisine dalgıç pompa koyulara suyun binadan 5-10 metre uzaklıkta sağlam borularla atılımı sağlanır. Yukarıdaki aşamalar bittikten sonra toprak büyük taşlardan arındırılarak geri konulur, toprak üstünde kalan membran üst kısmına baskı çıtası koyularak membran açılması engellenir. 
Toprak oturması 3 ile 6 ay arasında sürmektedir.

SÜRMELİ YALITIMDA YUKARDAKİ BÜTÜN AŞAMALAR AYNI ŞEKİLDE TAKİP EDİLİR. TİJ YERLERİ MATKAPLA GENİŞLETİLİR. TAMİR HARCI VE FİLE İLE DOLGU YAPILIR. MEMBRAN ASTARI SÜRÜLMEZ. SÜRME ASTARI SÜRÜLÜR. YERİNE 2 KAT ÇİMENTO ESASLI YA DA KAUÇUK BİTÜM ESASLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİDİR
Bize Ulaşın +90 530 856 2310
info@hedefyapiizolasyon.com
Çengelköy Mah. Bekar Dere Cad. 10/A Üsküdar/İSTANBUL
Bu site AnkaPlus Kurumsal Web Tasarım Paket sistemleri ile hazırlanmıştır.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.